Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az álom babaszoba megtrevezése

Az egyik legizgalmasabb rész a gyermekvállalással kapcsolatban a babaszoba berendezése, és díszítése. Bár a megfelelő bútorok megtalálása kihívást jelenthet, a babaszoba kialakítása lehetővé teszi a szülők számára, hogy felkészüljenek a kicsi érkezésére.

Új anyaként, az újszülöttel az élet meglehetősen megterhelő lehet kevés pihenés, és a baba gondozása mellett. A jól szervezett babaszoba kialakítása segíthet abban, hogy hatékonyabb, kevésbé stresszes legyen, és könnyebbé tegye az életét a babával.

Időigényes, de nagyon fontos egy babaszoba alapos megtervezése, mielőtt bármit megvásárolnánk. 

Először is hozzunk létre egy Moodboard-ot!

Gyűjtsünk képeket, amelyek tetszenek, inspirálnak, vagy stílusunkhoz közel állnak. Használhatjuk Pinterestet, vagy egy régimódi módszert, vágjuk ki a képeket magazinokból, és ezekből készíthetjük el saját hangulattáblánkat. Tegyünk egy táblára fényképeket a tervezett bútorokról, szőnyegekről, és kiegészítőkről, és nézzük meg, hogyan állnak össze. Használjunk stílus nélküli képeket, amelyek lehetőleg fehér háttérrel rendelkeznek. Rendezzük össze őket, elemezzük, és találjuk meg a közös szálat stílusban, és a színekben. Ez lesz a kiinduló pont a babaszoba stílusának kialakításához. 

 

  
 

Mindig jó ötlet olyan bútorokba fektetni, amelyek sok évig kiszolgálják a gyermeket. Mivel a jó minőségű, biztonságos, és kényelmes bútorok drágábbak, ezért nem célszerű gyakran cserélni őket, elég a gyermek korának megfelelő kiegészítőkkel stílusossá tenni, sőt mikor már elérkezett a teljes bútorcsere, a ház különböző helyiségeiben újra felhasználhatók lehetnek.
Természetesen a babaszoba berendezését összeállíthatjuk különböző helyekről is. A szettben vásárolt bútoroknak azonban megvannak a maga előnyei. Hatékony, mivel mindent egy helyen vásárolhatunk meg, ezáltal időt is tudunk spórolni, illetve egy bútorcsalád megvásárlása pénztárca kímélőbb is lehet. Ráadásul nem kell aggódni amiatt, hogy nem találunk ugyanolyan színű, vagy stílusú bútort, ami megfelelő ahhoz, amit már megvásároltunk. 


Hogyan rendezzük el a bútorokat? 

Először is osszuk fel a szobát három alapvető zónára alvás, öltözködés/ápolás és játék. E három zóna felismerése nemcsak a díszítésnél segít majd, hanem a kisgyermek tevékenységeinek megértésében is.

1.    Alvás zóna
Első, és legfontosabb döntés a kiságy helyének kiválasztása, utána e köré tervezhetjük meg a többi bútor helyét. Mindenképp olyan helyet válasszunk a kiságynak, ami távolabb van az ablaktól, így megvédjük őt a huzattól. Az ablak közelsége nem kedvez a jó alvásnak sem, mivel az onnan érkező fény megzavarhatja a baba alvását, illetve nyáron hőt enged be, télen pedig hideget.  A szoptatós fotelt is célszerű a közelben elhelyezni, ez lesz a középpontja sok órányi boldog, összekötő emléknek. Fontos a jó háttámogatást és ritmikus mozgást biztosító fotel megtalálása. Válasszunk hozzá egy oszmánt, amelyre kényelmesen elhelyezhetjük a lábunkat, miközben etetjük, ringatjuk a babát. Szükségünk lesz egy kis asztalra is, amelyre egy pohár vizet, mellbimbókrémeket stb.. helyezhetünk el.

  

  

 

2.    Öltözködés, ápolás zóna

Az öltözködés zónának rendelkeznie kell egy komóddal / pelenkázó asztallal, pelenka vödörrel és a pelenkák, törlőkendők stb. tárolásához sok-sok helyre. Ideális esetben, ez a zóna a ruhás szekrény közelében van, így könnyedén kikészíthetjük a ruhákat a pelenka csere előtt. Új szülőként nagyon sok pelenkacsere lesz a jövőben. És mi az, ami megkönnyíti ezeket a pelenkacseréket? Egy jól megszervezett pelenkázó hely. Válasszunk olyan fiókos szekrényt, vagy pelenkázót, amely sok helyet kínál tárolásra és rendszerezésre.

          

 

3.    Játék zóna

Fontos, hogy legyen egy nagyobb tér a játékra, egyik sarokban egy kényelmes kuckó kialakítása különféle színű, formájú pihe-puha párnákkal, ahová egyedül el lehet vonulni. A játszószőnyegek nem csak a játék közbeni komfort érzetet növelik, hanem egyedivé tesznek minden babaszobát.

  

 

Tervezéskor mindenképp számoljunk asztallal is, amelynek nem csak iskolás korban lesz fontos funkciója. Ahogy a kicsi nő, egyre fontosabb lesz számukra, hogy a játékaik között legyen egy hely, ahol kreatív tevékenységet végezhetnek.

Fontos, hogy a kíváncsi kis könyvmolyok könnyen férjenek hozzá kedvenc könyveikhez, és játékaikhoz. A polcokat körülbelül 30 cm-re helyezzünk el a padló felett, így egyedül is le tudják venni kedvenc könyvüket, illetve a játék utáni rendrakás is könnyen megtanulható lesz. 
Néhány alacsony polc, és játéktároló kosár kiváló lehetőség a tárolási lehetőségek bővítésére. Minél több hozzáférése van a gyermekeknek a játékokhoz, annál önállóbban tudnak játszani.
Elképesztő, hogy mennyi minden új dolog jön egy kis baba születésével, és a csecsemőméretű dolgok elég nagy rendetlenséget, és káoszt tudnak okozni, ha nem tudjuk kezelni őket. A gyönyörű, és rendezett babaszoba fenntartásának kulcsa, hogy rengeteg tárolási megoldást teremtsünk polcokkal, kosarakkal, ládákkal, fiókszervezőkkel stb…
 

  

 

A textilekkel tehetjük igazán bájossá, vonzóvá, és hangulatossá a babaszobát. Válasszunk ki maximum 3 színt, melyek passzolnak egymáshoz, és ezek árnyalataival érhetjük el a harmóniát. Keressünk egy témát, pl dzsungel, erdei állatok, hegyek, vagy egy számunkra is kedves állatot, nyuszi, elefánt, maci, melyek több részletben is megmutatkoznak, mint pl ágyneműn, függönyön, díszpárnákon. Ezek összhangjából érhetjük el a babaszobánk általunk megálmodott bájos hangulatát.

Azonban ne feledjük, hogy az épp aktuális trendek segítenek a saját stílus kiválasztásában, de a baba szobája rólunk, és a babánkról szól, és ennek megfelelően alakítsunk ki egy harmonikus, és kényelmes szobát babánk számára.

A babaszoba egy olyan különleges hely lesz számunkra, ahová hazahozzuk a kisbabánkat. Alig várjuk, hogy nézhessük, ahogy nő ebben az édes, és hangulatos szobában, ahogy megtölti kedvenc játékaival, és örök emlékeket teremt. Pihentető, kényelmes menedék lesz itt együtt tölteni az időt sok mosollyal, boldogsággal, és végtelen szeretettel!